FIGURA TRI MAJMUNA 89810012

39.00 KM

Napomena:

  • U ponudi ima više boja!

In stock

Proizvod možete naručiti i pozivom na broj:
+387 65 332 400

Opis proizvoda

 

”Ne gledaj zlo, ne slušaj zlo, ne govori zlo” – Riječi su koje idu uz figuru tri majmuna od kojih jedan pokriva oči, drugi pokriva uši, a treći pokriva usta. Riječ je o ”Tri mudra majmuna”, japanskim kipovima koji simbolizuju zlatno načelo kako voditi ‘dobar’ život.

 

Mizaru (ne gledaj zlo), Kikazaru (ne slušaj zlo) i Iwazaru (ne govori zlo).

Mjesto i godina rođenja

Nepoznato. Rezbarija u sklopu opisa ljudskog života u 8  ploča iz 17. vijeka iznad vrata japanskog šintoističkog hrama Tosho-gu u gradu Nikko popularizovala je majmune, no nagađa se da je njihov izvor u kineskoj budističkoj filozofiji iz osmog vijeka ili čak u Konfučijevim izrekama iz 6. vijeka p.n.e.

Otac

Reljef ‘Tri mudra majmuna’ na hramu Tosho-gu navodno je napravio Hidari Jingoro, al nije sigurno da li je kipar stvarno postojao. Legenda kaže da se radi o autoru čuvene ‘Mačke koja spava’ u istom gradu gdje su i majmuni te da je dobio svoje ime Hidaru (ljevoruki) kad mu je neko odsjekao desnu ruku.

Zašto majmuni

Tri mudra majmuna vjerovatno su nastala na temelju igre riječi. Naime, u Konfučijevim pravilima ponašanja nalazi se pasus koji kaže ‘ne gledaj u ono što se ne pristoji, ne slušaj ono što se ne pristoji, ne govori ono što se ne pristoji, ne čini ono što se ne pristoji’.

 

Iako Konfučije nije spominjao majmune u svojim izrekama, kineski arhaični ideogram koji kao sufiks ‘zaru’ stoji iza riječi i označava negaciju može se na japanskom čitati i kao ‘saru’ (majmun).

S obzirom na to da se originalna rezbarija nalazi na šintoističkom hramu, jedno od mogućih objašnjenja je i da majmuni koji su važan dio te religije predstavljaju glasnike nebesa koji bogovima pokazuju naše grijehe te nas podsjećaju da moramo voditi moralan život. Tačno božanstvo kojem tri majmuna nose svoj izvještaj o našim grijesima je Shuomen Kongo, čudovište sa šest ruku vrlo slično Vadjri iz indijskog budizma zbog kog se nagađa da su budisti sekte Tendai u 8. vijeku iz Kine donijeli u Japan temeljni koncept tri majmuna.

 

Kako izgledaju i gdje ih sve ima

Na svijetu postoji preko 20.000 različitih setova majmuna, a izgledi im variraju od uobičajenog frontalnog, pa sve do kompleta u kojem su leđima naslonjeni jedni na druge. Gotovo da ne postoji materijal od kojeg nisu napravljeni, a zbog popularnosti mogu se naći u obliku svjetiljki, satova, pepeljara, svijećnjaka, vješalica za kapute, šoljica, nakita te niza drugih svakodnevnih predmeta.

Osim kao kipovi i reljefi, tri mudra majmuna, naravno, postoje i u svim ostalim medijima te prožimaju današnju vizualnu kulturu, od slika i pjesama do reklama i filmova.

Moderne varijacije

Ponekad se trojici majmuna dodaje četvrti koji ima prekrštene ruke po imenu Shizaru koji simbolizuje princip ‘ne čini zlo’. Na zapadu su se takođe pojavile tri figurice majmuna koji miču ruke s očiju, ušiju i usta, a izreka koja ide uz njih glasi ‘slušaj sve, vidi sve i glasno govori u odbranu slobode ako želiš živjeti u miru’.

Šta zapadnjaci misle da majmuni predstavljaju

Na Zapadu prevladava tumačenje koje karakterizuje majmune kao simbol za ljude koji ne žele biti umiješani u tuđe probleme te se pretvaraju da se oko njih ne događa ništa loše. Moguće objašnjenje gdje je nastala razlika u tumačenju je srednjevjekovna izreka iz 14. vijeka koja glasi ‘slušaj, gledaj i šuti ako želiš živjeti u miru’.

Postoji i talijanska izreka koja glasi ‘ne vidim ništa, ne čujem ništa, ne govorim ništa’, a dio je mafijaškog zakona šutnje popularno poznatog i kao omerta

Šta zapravo predstavljaju

Većina naroda s područja Azije tumači tri mudra majmuna kao zlatno načelo prema kojem se vodi ‘dobar’ život, a svodi se na – ‘ne budi pretjerano znatiželjan, ne prisluškuj i ne ogovaraj’. Slično uzrečici ‘mi o vuku, a vuk na vrata’, tri majmuna poručuju da, ako se čuvamo zla, nećemo ni činiti zlo.

 

 

Informacije

Dostava 
Vršimo dostavu unutar Bosne i Hercegovine

Povrat robe
Ukoliko je roba oštećena, možete nas kontaktirati radi povrata ili eventualne zamjene.

Asistencija
Telefon: 387 51 645 030
Fax: 387 51 645 020
E-mail: [email protected]

Specifikacije

Dimenzije 16 × 9 × 6 cm
NALOG
WISHLIST
WISHLIST
Login
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG 0